U utorak, 17. septembra u 20.21 čas biće otvorena putujuća izložba “Swiss Style Now” u Novom Sadu. Tim povodom hol novosadske Železničke stanice ovog septembra postaće svojevrstan „Dizajn paviljon“ a nakon Njujorka, Pekinga i Hong Konga i novosadska publika će dobiti priliku da se upozna sa stvaralaštvom aktuelnih švajcarskih dizajnera.

Gavillet Rust

Švajcarski stil je poznati model grafičkog dizajna, prepoznatljiv po jednostavnosti, minimalizmu i hladnom i depersonalizovanom pristupu. Nastao pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, u doba teške industrijalizacije, on je odgovor na tadašnju potrebu za uprošćenim vizuelnim jezikom koji je lako razumljiv širom sveta. Danas, čak i u promenljivom svetu marketinga i dizajna, švajcarski stil ostaje markantna konstanta vizuelnog izražaja.

Kroz preko 300 radova, koje čine plakati, knjige, magazini, omoti za vinil ploče i flajeri, publika će imati priliku da se upozna sa modernim švajcarskim dizajnom i vidi neobične tehnike štampe i visokokvalitetne materijale od kojih su sačinjeni izložbeni predmeti koji redefinišu nadaleko čuveni i po mnogima, perfekcionistički švajcarski dizajn. Prepoznatljiv po jasnoći i preglednosti, ovaj stil prate i klišei nekomunikativnosti i nekreativnosti, a izložba “Swiss Style Now” nastoji da ga prikaže iz jedne emotivnije, energičnije i inventivnije vizure.

Erich Brechbühl

Cilj autora je da prikažu koliko se švajcarski stil razvio tokom godina i koliko su oni, više od pola veka kasnije, spremni da redefinišu status ovog bitnog stila dizajna uz pomoć najvrednijeg alata jednog kreatvnog stvaraoca – njegovog sopstvenog pogleda na svet, nastalog kao finalni produkt apsorpcije životnog iskustva i spoljašnjih uticaja.

Swiss Style Now” odaje počast prošlosti u istoj meri u kojoj prikazuje sadašnjost, a publika će imati jedinstvenu priliku da vidi trenutne težnje u svetu grafičkog dizajna i upozna se sa švajcarskim stilom koji nastavlja da postavlja trendove u domenu vizuelnog stvaralaštva. Izložba “Swiss Style Now” upotpuniće ovogodišnji Kaleidoskop kulture i 11. izdanje PDP konferencije koja će u Novom Sadu biti održana od 10. do 13. oktobra u kulturnoj stanici “Svilara”.

Organizatori izložbe “Swiss Style Now” u Novom Sadu su PDP konferencija i
Fondacija “Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”.

Otvaranje17.9. u 20.21h
Lokacija: Železnička stanica
Autori: Neo Neo Studio, Erich Brechbühl, Noël Leu i Alexander Tochilovsky
Trajanje: 17.9. – 15.10.

Zanima te kako je prošlo otvaranje?

KLIKNI OVDE